Free Joomla Template by HostMonster Reviews

Vi ses på Caféet!

Förr i världen träffades Härlundaborna på café, antingen Hagadal eller på Café Linnéa (i huset som Handelsboden ligger nu). De fick en pratstund, lite fika eller en bit mat. Många dråpliga historier om minnen finns kring besök och besökare. Jukeboxen med senaste hits eller flipperspelets plingande. Där avhandlades stort som smått och den senaste fotbollsmatchen recenserades. Caféerna var självklara och man tog dem för givna. Men de försvann och lämna ett tomrum efter sig. Många har sett detta som en stor brist och vill göra om – och göra rätt. Så nu är cafétrenden rykande het igen!

I en levande bygd som Härlunda behövs ett café där byafolket kan samlas. Tänk att kunna få en kopp nybryggt kaffe med en vän eller något gott att äta en fredagskväll med en öl eller ett glas vin till? För att inte tala om en härlig söndagsbrunch med allt som tänkas kan? Men det blir inte bara ett café.  Kommunen vill flytta biblioteket dit eftersom det blir en central och lättillgänglig plats. Dessutom ställer fiberföreningarna upp med digital utrustning så att hela nätet blir tillgängligt! Det blir en guldgruva för alla våra föreningar som vill mötas, söka information och länka upp sig mot andra – eller skriva ut kallelser och protokoll. Det går att driva studiecirklar i alla ämnen, släktforska eller njuta av fotbollsmatcher, konserter eller intressanta filmer tillsammans med vännerna. Ungdomar har någonstans att träffas efter skolan, företagen kan ordna lunch och pensionärerna får en plats att dricka eftermiddagskaffe. Dessutom borde de som annars bara skulle köra rakt igenom byn (som lastbilschaufförer, turister eller de som bara är på väg) kunna stanna till för en paus med fika. Ska man tanka sin elbil hinner man en kopp kaffe och bulle också.

Allt det är möjligt, ja rent av på gång nu. En tillbyggnad av Handelsboden med 100 m2 ska rymma caféet och kostnaden är beräknad till 1,4 miljoner. Caféet ska vara en fristående rörelse med en driftig och engagerad entreprenör som arrenderar lokalen. Det finns alltså ingen risk att Handelsbodens ekonomi äventyras – tvärtom vi tror den kommer att stärkas med fler besökare. Öppettiderna är inte beroende av Handelsbodens tider utan kommer att anpassas till efterfrågan.

Det är Intresseföreningens förhoppning att härlundaborna tillsammans med näringslivet ser behovet och möjligheten med ett café i byn och därigenom också vill vara med att bidra. Den största delen av investeringen är i hamn men än återstår ca 400 000 kr för att nå målet att finansiera hela bygget. Ditt bidrag, stort eller litet, är ett steg närmare till att Jonas Wärn kan sätta skopan i marken och påbörja förverkligandet av caféet.

Du är också välkommen med dina frågor till Mette 0476-61074 elr 070-320 35 45. Redan nu kan du sätta in ditt bidrag på Intresseföreningens bankgiro 5369-9955.

INSTAGRAM